ziua-eroilor-8-iunie-2019-manastirea-comana-comemorare-eroi-aviatori-01c

Ziua Eroilor 2019 la Manastirea Comana – Cinstirea Eroilor Aviatori

ZIUA EROILOR la Sfânta Mânăstirea Comana
8 iunie 2019

Sâmbătă, 08 iunie 2019, la Mănăstirea Comana, jud Giurgiu, a avut loc, cu ocazia Zilei Eroilor, cinstirea eroilor aviatori din Primul şi Al Doilea Război Mondial, cu accent asupra Flotilei 1 Vânătoare care a cauzat cele mai mari distrugeri aviației inamice de bombardament sovietice, anglo-americane și germane în cel de al Doilea Război Mondial.

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa domnului General Maior (r) Veteran de Război RADU THEODORU (95 de ani), cunoscut pentru activitatea istorică, patriotică și literară (a scris peste 70 de cărţi, inclusiv cărţi de referinţă privind istoria Poporului Român) cât şi pentru hotărârea fermă de a apăra adevărul istoric cu orice preţ și de a aduce un omagiu eroilor români pe măsura jertfei lor pentru Țară.

Evenimentul a fost găzduit de Sfânta Mânăstire Comana și a debutat cu Slujba de Pomenire a Eroilor oficiată de Soborul Monahal al Mănăstirii Comana avându-l în frunte pe Părintele Arhimandrit Doctor Mihail Muscariu.

Reprezentanţii mai multor instituţii publice şi organizații au depus coroane de flori la Troița Monument amplasată la Mănăstirea Comana în cinstea eroilor români de la Cotul Donului 1942.

Au depus o coroană de flori şi copiii de clasa a 3-a de la şcoala generală nr 79 din Bucureşti precum și profesorii şi părinţii lor, prezenţi la eveniment.

Menționăm că Troiţa Monument a fost construită şi ridicată la iniţiativa dlui Gen. Radu Theodoru în 2015 a se vedea publicația noastră https://cotuldonului.wordpress.com/.

Invitatul de onoare la eveniment a fost domnul General Locotenent (r) Veteran de Război ION DOBRAN – ultimul AS al aviației românești din al Doilea Război Mondial, cu 11 victorii asupra bombardierelor inamice în vârstă de 100 de ani. Numai Dumnezeu știe câte zeci de mii de vieți de români a salvat.

Militarii au participat în ținută de ceremonie iar mulţi dintre invitaţii civili în costum național.

Câteva alocuţiuni din partea invitaţilor au adus cinste şi veşnică recunoştinţa eroilor români căzuţi pe toate câmpurile de luptă şi în special eroilor aviatori comemoraţi în mod deosebit la acest eveniment.

Numele piloţilor eroi din Flotila 1 Vânătoare jertfiţi în Al Doilea Război Mondial a fost strigat într-un apel solemn simbolic pentru a cinsti şi comemora jertfa lor precum şi eroii aviatori victime ale temnițelor alogen cominterniste post belice pentru îndeplinirea datoriei pe frontul de est.

Formaţiile corale bărbăteşti aromân “BOAȚEA PINDULUI” și “Mihai Viteazul”, alături de soprană Irinuka Gîju au încântat publicul cu cântece patriotice şi de aerodrom.

Domnului Gen. Ion Dobran i-a fost înmânată o diplomă de onoare pentru activitatea sa şi a Flotilei 1 Vânătoare în serviciul patriei cu această întâmpinare: “Domnule General Locotenent Aviator Ion Dobran, Cercul colocvial cultural patriotic “Vlad Țepeș” adaugă gloriosului palmares al distincțiilor Domniei Voatre această Diplomă de Onoare. Omagiem astfel prin dumneavoastră eroica Flotilă 1 Vânătoare. — Pentru Asul piloţilor din Flotila 1 Vânătoare, de trei ori HIP HIP URA!”

Un moment e mare valoare şi deosebit de impresionant a fost cel în care Forțele Aeriene Române au dat onorul eroilor Flotilei 1 Vânătoare printr-o formație de 4 Mig-uri care au brăzdat cerul executând multiple manevre de luptă de mare spectaculozitate.

La finalul evenimentului participanţii au cântat şi dansat Hora Unirii în fata Troiţei Monument, iar Mănăstirea Comana a oferit participanţilor o agapă la iarbă verde.

Organizatorii mulţumesc Soborului Monahal al Sfintei Mănăstirii Comana şi tuturor instituţiilor implicate, cât şi susţinătorilor pentru ajutorul oferit în organizarea evenimentului.

Pentru detalii despre eveniment şi implicare în evenimentele viitoare alături de noi vă rugăm să contactaţi grupul de iniţiativă. Persoana de contact: Arh. Adrian Grigoriu 0722575700

În numele comitetului de inițiativă:
General Maior (r) aviator Veteran de Război RADU THEODORU

………………………………….

ALBUM CU POZE DE LA EVENIMENT AICI: 

https://www.facebook.com/pg/Solidaritate-Românească-Biserică-Popor-și-Armată-741247256083316/photos/?tab=album&album_id=1192883600919677

VIDEO 1: Onor dat de Avioane MIG part 1/2: https://www.facebook.com/741247256083316/videos/455656281928807/
——————
VIDEO 2: Onor dat de Avioane MIG part 2/2: https://www.facebook.com/741247256083316/videos/323400375252810/
——————
VIDEO 3: Onor dat de Aeronavele Aerodromului Comana: https://www.facebook.com/741247256083316/videos/415588905698509/

One thought on “Ziua Eroilor 2019 la Manastirea Comana – Cinstirea Eroilor Aviatori”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s